Pradžia » Etika » Kaip padegti šventini stalą?

Kaip padegti šventini stalą?

Patalpa, kurioje ruošiamas švenčių stalas, turi būti švari ir jauki. Stalus joje galima įvairiai sustatyti.
Iškilmingais atvejais stalai užtiesiami tik baltomis staltiesėmis. Tokios pat turi būti ir servetėlės. Servetėlių dydis — 55x55 ar 60X60 cm. Popierinės servetėlės iškilmingam stalui netinka. Staltiesės tiesiamos gerai išlygintos, bet nelankstytos arba tik vieną kartą lenktos išilgai per vidurį, Gražiau atrodo, jei staltiesės kraštai 40—50 cm nukarę nuo stalo.
Prie stalo sėdintieji neturi būti per daug susispaudę. Vyresniems žmonėms skiriama po 70 cm stale, jaunimui užtenka 50—60 cm.

Prieš dengiant stalą, reikia žinoti tikslų valgytojų skaičių ir valgiaraštį. Padengus stalą, dar kartą rūpestingai patikrinti, kad kiekvienam valgytojui būtų padėti visi reikalingi indai ir įrankiai.

Iškilmingų pietų patiekalai skirstomi į šias pagrindines grupes: 1) šalti užkandžiai, 2) sriubos, 3) mėsos ir daržovės, 4) desertas, 5) kava. Kiekvienos grupės patiekalų gali būti įvairus skaičius. Pagrindiniai šilti patiekalai gali būti dviejų rūšių mėsa ir daržovių ar žuvies patiekalai ir t.t.
Iškilmingos vakarienės valgiaraštis yra panašus kaip ir pietų, tik neduodama sriubos.
Lėkštės ir įrankiai dedami taip, kaip ir kasdieniniam pietų stalui.

Stikliukai gėrimams statomi prieš lėkštes, bet truputį daugiau į dešinę, arba, kad mažiau užimtų vietos, prieš pat lėkštes. Mažesni stikliukai statomi degtinei, konjakui, didesni — vynams, taurės arba bokalai — alui, limonadui. Kiekvienos rūšies gėrimui ant stalo statomi atskiri stikliukai, tačiau ne daugiau kaip trys—keturi.
Mažos druskinės dedamos kiekvienam žmogui priešais lėkštes arba viena druskinė tarp dviejų žmonių. Desertinės lėkštelės ant stalo nededamos — jos paduodamos prieš atnešant desertą.

Servetėlės lankstomos nesudėtingai, tvarkingai ir vienodai dedamos ant užkandinės lėkštelės arba iš kairės pusės. Servetėles galima papuošti smulkesnių gėlių šakele.
Stalo puošimas. Daugiausia įprasta puošti stalą gyvomis gėlėmis.
Vazos gėlėms turi būti arba aukštos, arba visai žemos, kad sėdintieji prie stalo galėtų laisvai vienas kitą matyti. Pastaruoju metu labiau mėgstamos žemos vazelės gėlėms. Į vazas gėlių dedama nedaug. Labai ryškių spalvų ir aštrių kvapų gėlių reikia vengti. Gražiai puošia stalą tulpės, rožės, gvazdikai, astrai, nestambūs jurginai, žirneliai iš žalumynų — smidrai, mirtos, spalvoti lapai.

Balsavimas

Žiūrėta: 4643   |   Balsų: 0   |   Vidurkis:   dar neįvertinta
Įvertink: 12345


Komentarai

Kolkas komentarų nėra. Būk pirmas!

Tavo komentaras:
Vardas*:
Komentaras*:
(jei negalite perskaityti apsaugos kodo, tiesiog atnaujinkite puslapį F5 pagalba)
Apsaugos kodas*:
* - privalomi laukai !


Draugai
Zaidimai2.lt,
Zaidimai88.lt,
Nemokami-zaidimai.lt 
flash žaidimai internete.
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai